RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Jesenje useve treba pregledati zbog štetočina

Sanda Mileusnić | 30. oktobar 2019. | 15:31 | Poljoprivreda

Jesenje useve treba pregledati zbog štetočina

U jesenjim usevima, uljanoj repici, pšenici i ječmu, koji su već nikli, primećene su štetočine, poput lisnih vaši, cikada i kupusove muve. Iz Poljoprivredne stručne službe poručuju da bi proizvođači trebalo da obiđu svoje njive i pregledaju useve.

Period toplijeg i sušnog vremena koji je za nama, ostavio je određene posledice na usevima koji su ranije posejani, utičući na njihov razvoj. Uljana repica polako ulazi u fazu rozete u kojoj će prezimiti, na njoj je primećena kupusova muva, a pojavile su se i lisne vaši.

Zahlađenje i temperature oko nule, u ovom slučaju trebalo bi da odigraju značajnu ulogu.

U ječmu, koji je u fazi bokorenja za prezimljavanje, takođe su primećene lisne vaši, pa se proizvođačima savetuje da pregledaju svoje useve.

Na pšenici koja je ranije posejana i već ima po nekoliko listova, zabeleženo je prisustvo lisnih vaši, dok na nekim parcelama ima i cikada, koje mogu da prenose viruse.

Cikade se u pšenici pojavljuju sporadično i posledica su toplog i suvog vremena u proteklom periodu. Iz Poljoprivredne stručne službe poručuju da će pratiti stanje na terenu, a da za sada nisu primećene veće kolonije.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije