RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U toku je sezona pečenja rakije

Sanda Mileusnić | 24. oktobar 2019. | 14:12 | Poljoprivreda

U toku je sezona pečenja rakije

Jesen je i vreme kada se tradicionalno peče rakija. Iz kazana se dimi, a priprema se prepoznatljivi alkoholni napitak od kajsije, šljive ili jabuke.Naša ekipa proverila je kako taj proces izgleda u jednom domaćinstvu u Bajmoku.

Vredni domaćin, Ištvan Stupovski iz Bajmoka, trenutno peče jabuku. Pripremio je pet tona, od koje očekuje da će dobiti oko 600 litara rakije, jačine oko 20 gradi. U kazan stane 200 kila, te je i sam proces dugotrajan, ali je Ištvan strpljiv.

Jabuku je trebalo prvo samleti, nakog čega je stajala u buradima.  Da bi se dobila dobra rakija, potrebno je poznavati i pravila njene destilacije.

Pre jabuke,  Ištvan je već ispekao rakiju od kajsije i šljive. Nadao se i dunji, ali nije uspeo da je nabavi.  Priča nam kako je kasjija najzahtevnija za destilaciju, ali i daje najbolju rakiju, dok šljiva daje najviše.

Ištvan planira da ove jeseni nabavi i kruške, koje su dosta slatke i daju oko osam do devet litara rakije na 100 kila.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije